Rinske de Jong (1985) maakt in haar kunst ‘het onzichtbare’ zichtbaar, zodat dat wat soms in taal lastig te begrijpen is, op andere manieren ervaren kan worden. Hiermee brengt ze wijsheden uit oeroude tijden en vanuit andere dimensies terug naar het hier en nu.
In haar creaties opent ze zich voor een bepaald gevoel, een specifieke energie of een interne spark en onderzoekt dat op een diep niveau. Vaak is het globale thema van een schilderij helder en vervolgens vindt een dans plaats tussen haar innerlijke man, innerlijke vrouw en het innerlijke kind. De vrouw danst voor het doek, stapt vol overgave in het niet weten, en laat zich leiden door iets wat groter is dan zijzelf. De man bewaakt de kaders en brengt focus, observeert regelmatig van allerlei kanten het werk, en biedt ruimte aan emoties en inzichten die langskomen tijdens het schilderen. Het kind zorgt voor de onbevangenheid, het bewaakt de vreugde en blijft altijd nieuwsgierig naar het nog niet ontdekte materiaal, een nieuwe vorm of combinatie aan kleuren.
De schilder- en tekenstijl van Rinske kenmerkt zich door het gebruik van haar typische lichttaal; de ronde, mystieke vormen die helende coderingen bevatten die voor sommigen fysiek of emotioneel voelbaar zijn en die sowieso energetisch hun werking hebben. Deze details vragen vaak om een blik van dichtbij waar weer van allerlei nieuws te ontdekken is. Zo nodigt ze met elk schilderij de kijker uit om van verschillende kanten naar zowel het werk als naar zichzelf te kijken.
De schilderijen zijn te koop en daarnaast werkt Rinske ook in opdracht om bijvoorbeeld iemands zielsenergie weer te geven.